Courgettewafels met Best Friends Tomato Basilico

Voor 8 kleine wafels of 6 iets grotere

Ingrediënten

  • 450 g courgettes
  • 3 teentjes knoflook
  • Enkele basilicumblaadjes
  • Een beetje zout en peper
  • 200 g gepelde gerstmeel (of een ander meel naar keuze)
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 pot Best Friends Tomato Basilico spread

Bereiding

Rasp de courgettes en knoflook. Voeg de fijngesneden basilicum, een beetje zout en peper, een royale eetlepel spread, het meel en de olijfolie toe. Meng goed.

Verhit het wafelijzer.

Als het heet is, smeer de platen licht in met olijfolie en leg er middelgrote bolletjes beslag op. Bak ongeveer 5 minuten, de baktijd hangt af van je apparaat.

Serveer de wafels met de spread, enkele basilicumblaadjes en een groene salade.

 





Mini Groentetaartjes met Little Miss Mango

Voor 8 kleine taartjes of 4 grotere

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 2 eetlepels versgemalen lijnzaad + 6 eetlepels water
  • 200 g volkoren tarwemeel (T110)
  • Een beetje zout
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 75 g kokosolie
  • 75 g water

Voor de vulling

  • 1 kleine ui
  • 2 teentjes knoflook
  • Ongeveer 100 g verse of diepvrieserwten
  • 1 wortel
  • 1 kleine courgette
  • 1 eetlepel kokosolie
  • Een beetje zout en peper
  • 2 eetlepels Little Miss Mango spread
  • 2 eetlepels water
  • 1 eetlepel maïzena

Bereiding

 Voor het deeg

Meng het lijnzaad met het meel, kerriepoeder en kokosolie. Wrijf met je vingers tot een kruimelige textuur.

Voeg vervolgens het water toe, meng en vorm een homogeen deegbal.

Voor de vulling

Was, schil en snijd de wortel in kleine stukjes. Was de courgette en snijd deze in kleine stukjes.

Bak in een pan met een beetje kokosolie de fijngesneden knoflook en ui, de stukjes wortel en courgette, de erwten met een beetje zout en peper ongeveer tien minuten.

Voeg de mangospread, 2 eetlepels water en de maïzena toe. Meng goed en zet het vuur uit.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Verdeel het deeg in twee porties (2/3 en 1/3).

Verdeel de 2/3 portie in 8 stukken. Rol ze voorzichtig uit tot cirkels op een licht met bloem bestoven oppervlak of in je hand. Plaats ze in licht geoliede of met bakpapier beklede muffinvormen, en druk goed tegen de randen.

Vul met het groentemengsel.

Verdeel het resterende deeg in 8 stukken, vorm ze tot cirkels en leg ze op de taartjes, druk de randen goed aan.

Bak ongeveer 35 minuten. Laat iets afkoelen voor het uit de vorm nemen.

 





 

Blinis met Miss Adorable Beetroot

Voor ongeveer 1 dozijn blinis van 8 cm in diameter (of ongeveer 20 kleinere)

Ingrediënten

  • 160 g boekweitmeel
  • 1 eetlepel glutenvrij bakpoeder
  • 1 theelepel zout
  • 2 eieren
  • 200 g water
  • 1 pot Miss Adorable Beetroot spread
  • 1 biet
  • Een paar augurken
  • Enkele oxalisblaadjes (optioneel)

Bereiding

Meng het meel, het bakpoeder en het zout.

Voeg de eieren toe en klop. Voeg het water toe en klop. Voeg de olie toe en klop.

Laat het beslag ongeveer 30 minuten rusten op kamertemperatuur.

Verhit een beetje olie in een pan.

Doe kleine lepels beslag in de pan. Bak enkele minuten aan elke kant, het gaat vrij snel.

Leg ze op een rooster om af te koelen.

Garneer de blinis met de spread, kleine bloemen/stukjes biet, een paar plakjes augurk en een of twee oxalisblaadjes.

 


Naans, geroosterde kikkererwten, Miss Cheeky Chickpea

Voor 4 personen

Ingrediënten

Voor de naans (4 grote of 8 kleinere)

  • ongeveer 150 g kikkererwten (gewicht als ze rauw zijn), 8 uur geweekt, afgespoeld en ongeveer 40 minuten gekookt in water met een beetje baksoda en wat gedroogde Provençaalse kruiden
  • 1 eetlepel zetmeel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • een beetje zout, peper, Provençaalse kruiden, komijn
  • 1 pot Miss Cheeky Chickpea smeersel
  • een paar kiemgroenten naar keuze
  • een paar roze radijsjes

Bereiding

Bereid de geroosterde kikkererwten voor. Verwarm de oven voor op 200°C.

Na het goed afgieten van de kikkererwten, meng ze voorzichtig met het zetmeel, de olie, een beetje zout, peper, kruiden en komijn.

Verdeel ze over een bakplaat en bak ze ongeveer 30 minuten in de oven, draai ze af en toe om.

Bereid ondertussen de broodjes. Meng de bloem met de kwark, een beetje zout en komijn.

Vorm een deegbal, verdeel deze vervolgens in 4 of 8 porties.

Verhit een koekenpan.

Rol de deegballen voorzichtig uit op een licht met bloem bestoven werkvlak.

Bak ze een paar minuten aan elke kant, de broodjes zullen een beetje opzwellen, wat erg leuk is (ze zullen inzakken als je ze niet meteen opeet, maar dat is helemaal niet erg en ook erg lekker!).

Beleg de naans met een beetje smeersel, de geroosterde kikkererwten, een paar kiemgroenten en een paar radijsjes.

 

 

Crackers met zaden, groenten, Mr and Mrs Olive You

Voor 4 personen

Ingrediënten

Voor de crackers

  • 80 g pompoenpitten
  • 80 g zonnebloempitten
  • 50 g grof gemalen lijnzaad
  • 20 g chiazaad
  • 2 eetlepels edelgistvlokken
  • Een beetje zout en peper
  • 160 g water
  • Enkele groenten naar keuze: roze radijsjes, wortelstokjes, groene asperges, olijven...
  • 4 eieren (optioneel)

Bereiding

Bereid de crackers

Meng in een kom de zaden, de edelgistvlokken, het zout en de peper. Laat ongeveer 20 minuten rusten.

Verwarm de oven voor op 160°C.

Spreid het mengsel uit op een met bakpapier beklede bakplaat met licht vochtige handen of een flexibele spatel (je kunt dit ook doen tussen twee vellen bakpapier met een deegroller), tot een dikte van ongeveer 1/2 cm.

Snijd rechthoeken voor met een scherp mes.

Bak 35 tot 45 minuten, afhankelijk van de dikte. Halverwege de baktijd kun je de eerste sneden opnieuw maken om ze te versterken.

Laat afkoelen op de bakplaat en daarna op een rooster.

Kook de eieren 8 minuten in kokend water. Spoel ze af onder koud water en pel ze.

Was en snijd de groenten.

Serveer de crackers met de groenten, de eieren en de smeersel.

 


 

Romige rode linzen-, wortel- en kokossoep, Mr Carrot

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 200 g rode linzen, enkele uren geweekt (optioneel, maar dit maakt ze beter verteerbaar en verkort de kooktijd enigszins)
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 4 wortels
  • 100 g kokoscrème
  • Een beetje zout en peper
  • een snufje baksoda (optioneel)
  • een klein stukje verse gember
  • 1 pot Mister Carrot smeersel

Bereiding

Verhit in een pan de kokosolie en fruit de fijngesneden knoflook en ui, de wortels in kleine stukjes, een paar minuten met wat peper en de helft van de geschilde en geraspte verse gember.

Voeg water toe tot alles net onder staat, dek af en laat ongeveer 10 minuten op middelhoog vuur koken.

Spoel de linzen af en voeg ze toe met een snufje baksoda. Laat nog ongeveer 10 minuten koken.

Voeg de kokoscrème, een beetje zout en 2 eetlepels smeersel toe. Mix alles tot een gladde soep.

Proef en pas de smaken naar wens aan.

Serveer met een beetje vers geraspte gember en nog wat smeersel, zodat elke gast naar eigen smaak kan toevoegen.

 

 


Polentatoastjes, Mister Paprika en Mrs Chili, feta, kiemgroenten

Voor 8 toastjes 

Ingrediënten

  • 150 g snelkokende polenta
  • 600 ml water
  • een beetje zout en peper
  • enkele Provençaalse kruiden
  • een beetje gerookte paprika
  • een beetje olijfolie
  • 1 pot Mister Paprika en Mrs Chili smeersel
  • 50 g feta
  • enkele kiemgroenten

Bereiding

Bereid de polenta enkele uren van tevoren.

Breng het water aan de kook met een beetje zout, peper, kruiden en paprika.

Wanneer het water kookt, voeg de polenta toe en roer een paar minuten tot het dikker wordt.

Giet het mengsel op een bord.

Laat enkele uren op kamertemperatuur rusten.

Gebruik een uitsteker of mes om de toastjes te vormen.

Verhit wat olie in een pan en bak de toastjes enkele minuten aan beide kanten.

Beleg met een beetje smeersel, verkruimelde feta en enkele kiemgroenten.




Sweety Mustard  Agave
Voor 2 borden

Ingrediënten

  • 100 g kikkererwten- (of tarwe)griesmeel + een beetje olijfolie en zout
  • 1 handvol tuinbonen + een beetje olijfolie + 2 teentjes knoflook + een beetje zout, peper en komijn
  • 2 mooie wortels + het sap en de schil van een halve citroen + 2 eetlepels koolzaadolie + een beetje zout en peper
  • enkele kiemgroenten (hier, alfalfa)
  • een pot Miss Sweety Mustard smeersel

Bereiding

Kook het griesmeel volgens je gebruikelijke methode.

Dop de tuinbonen en bak ze snel in een pan met een beetje olie, fijngesneden knoflook, een beetje zout, peper en komijn.

Schil en rasp de wortels. Breng ze op smaak met citroensap en -schil, olie, een beetje zout en peper.

Verdeel het griesmeel, de tuinbonen, de geraspte wortels, de kiemgroenten en een beetje smeersel over de borden.